Galéria & blog

Miért érdemes gyapjúból készült ruhát vásárolni?

2019.01.22 15:23
Miért érdemes gyapjúból készült ruhát vásárolni?

Tapasztalataink szerint sok ember nem meri a gyapjúból készült ruhát megvásárolni, mert különböző sztereotípiák keringenek bennük, mint például bök, macerás tisztítani, drága. Szeretnénk ebben a blogban eloszlatni ezeket a tévhiteket.

Kezdjük némi elkerülhetetlen alapismerettel

 

A gyapjú különböző juh- kecskefajták testét borító szőrzet. Az állatokról lenyírt bundit többféle szempont szerint osztályozzák, majd minőségüktől függően, eltérő eljárással a textiliparban használt szálakká, szövetekké munkálják.

Ez a karakteres ruhaipari alapanyag, a lehetőségek tárházát nyújtja a gyártók számára. A lágy, puha, finom tapintású anyagtól egészen az erős, már-már sprőd kelmékig, harisnyát, zakót, kosztümöt, pulóvert, kardigánt, kabátot, sapkát, sálat, kesztyűt készítenek belőle.


Vajon a juhok fáznak?

 

A gyapjúszálak hullámosak, felületük pikkelyes, ezért az ebből készült kelme laza szerkezetű, tele légzárvánnyal, melynek legkiemelkedőbb tulajdonsága, hogy kiváló hőszabályzó: télen fűt, nyáron hűt????

Emlékeztek a JUHászok öltözetére? Igen, igen…a SUBA télen-nyáron

Ez most azt jelenti, ha szeretnénk segíteni a testünknek abban, hogy egy relatív állandó, ideális hőmérsékleten üzemeljen függetlenül a külső hatásoktól, akkor viseljünk subát?

Na azt azért nemmm..

Véleményünk szerint a prémium kategóriás és az É-i márkák tervezőinek a munkáiban lehet a legnagyobb számban megtalálni a gyapjúból készült termékeket. Ők a bőrükön érzik az olykor zord időjárás hatásait. Nagy tapasztalatuk van a könnyű, réteges, ám meleg öltözetekhez.

A dán hygge életérzést támogató Mads Nørgaard, Samsøe & Samsøe ikonikus letisztult alapdarabjai, a DRYKORN elegánsabb, stílusos időtálló modelljei, vagy a Napapijri termékei hosszú évekig lehetnek ruhatárunk főbb elemei.

Tényleg bök?

 

Vannak rövidebb és hosszabb szálból készült anyagok az utóbbi rugalmasabb, könnyebben idomul, nem irritálja a bőrt. Ha biztosra akarsz menni, akkor a luxusérzetet nyújtó merino bundájából és a kasmír pehelyszőréből készült darabokat válaszd. Ezek a gyapjúfajták Ferrari-i.

Ha az anyagösszetételnél találkoztok olyan felirattal, mint woolmark, virgin wool, szűzgyapjú, akkor tudni kell, hogy élő állatról származó, káros kezelést nem kapott, legjobb minőségű gyapjút tartod a kezedben.

Újabbnál, újabb technológiákkal, kiváló minőségű kevertszálú gyapjúkkal is találkozhatunk. A szálkeverés célja, hogy a gyapjú legelőnyösebb tulajdonságai érvényesüljenek.

Magasabb ár....

 

Valóban, amikor egy gyapjúból készült termék árát meglátjuk, egyet lehet, hogy hátralépünk. Ha a fent leírtak alapján átfuttatjuk az agyunkon, hogy egy gyapjúszövet előállítása mennyivel időigényesebb, illetve mennyivel előnyösebb számunkra a viselete, akkor már látjuk is miben rejlik a magasabb árfekvés. No és itt kell alaposan átgondolnunk, hogy mennnyire vagyunk magunknak fontosak, milyen alapanyagból készült textileket viselünk a testünkön. Azt is érdemes figyelembe vennünk, hogy megfelelő kezelés mellett, nagyon tartós darabok.

 

 

Nézzük csak, milyen a megfelelő kezelés?

 

Anyáinktól azt hallottuk, hogy a gyapjú kezelése macerás... Pedig annyira nem is.
Minden esteben tartsuk be a kezelési útmutatón jelzett instukciókat. A legtöbb esetben langyos vizes kézi mosást írnak elő, de a Superwash[1] eljárással kezelt gyapjút - ha a cimke engedi - akár mosógépben is moshatjuk, természetesen csak gyapjú programon! A mosás után pedig fektetve szárítandóak, így megelőzhetjük az eldeformálást.
Kabátok esetében leggyakrabban a vegyi tisztítást ajánlják a gyártók, ezeket a termékeket célszerű szakemberre bízni.

 

 

Molyok ellen használjunk levendulapárnát vagy ruhazsákot, és hosszú évekig hű társunk a hideg időkben az a fantasztikus ruhadarab!Ez is csak olyan, minthogy a fehér ruhák közé ne tegyünk pirosat, ugye?

 

 

Végezetül egy rövid sztori egy kedves vásárlóról, aki gyerekkora óta két kézzel tiltakozott a gyapjúruhától. 40-es éveinek elején járó női vevő pulóvert keresett. Miután egyeztettünk, milyen elképzelései lennének, a dán márkáink darabjaihoz irányítottam, 3-4 darabot megpróbált és kettőt választott is. Felhívtam a figyelmét arra, hogy gyapjú pulóverek lévén, mosás előtt vegye figyelembe a kezelési útmutatót. Gyapjú??? Hát ez biztos nem. Őt egyből kiüti a gyapjú...Gyerekkorában kapott egy gyapjúpulóvert, amire annyira allergiás lett, hogy emlékei szerint egy hétig kiütés borította a testét. Ezután meghallgatta a gyapjú gyorstalpalót, úgy döntött, bizalmat ad, a kettő közül elviszi az egyiket, kipróbálja és egyébként is olyan szépen mutatott rajt. Néhány nap múlva visszajött a másikért is. Azóta kabátot, sálat és még sapkát is vásárolt, ami persze gyapjúból készült:)

 

 

Kedves Olvasó, Téged is arra inspirálunk, hogy ne zárkózz el a gyapjú termékektől, találd meg a számodra legnagyszerűbb, kedvenc darabod. Célunk az elégedett vásárló, bátran látogass meg minket személyesen a szombathelyi Family Center Bevásárlóközpontban található üzletünkben, vagy keresd fel webshopunkat és böngészd aktuális kínálatunkat. Segítünk a választásban, szeretettel várunk:-)

 

 

[1] Ezzel az eljárással a pikkelyes szerkezetre hatnak, így nem nemezelődik a gyapjú.

 

Webáruház készítés